Go Back Age of Conan Europe Forums > Community Forums > Polskie Forum > Główne Fora > Rajdy i Taktyki
Reload this Page Poziom trudności bossów T1
Reply
Old 4th November 2009, 07:57     suchy is offline   #1
suchy

suchy's Avatar

Default Poziom trudności bossów T1

Nikt tego nie napisał, ale chyba trzeba to zaznaczyć ... że po ostatnich patchach poziom trudności bicia bossów T1 to jakaś masakryczna żenada. Lokacje T1 powinny być chyba lokacjami 12/12 a nie 24/24. Ubicie tych bossów to obecnie ŻADNE wyzwanie i młode gildie, które teraz do tego podchodzą chyba tylko z opowieści mogą się dowiedzieć jak fajne, ciekawe i trudne kiedyś były te bossy.

Przykro mi obserwować jak całkiem fajna gra przechodzi to coraz kolejne nerfy (imho zaczęło się od wykastrowania systemu combo melee) i kierowana jest do jakichś uwstecznionych 14-latków, aby im zbyt trudno nie było grać. Conan się robi coraz łatwiejszy, coraz płytszy, coraz bardziej prymitywny. Wygląda to jak próby zdobywania kasy od coraz to młodszego targetu wiekowego albo niedorajd, które sobie do tej pory poradzić z grą nie potrafiły.

Co o tym sądzicie? Coraz więcej bossów nie wymaga żadnych taktyk poza uniwersalną rosyjską (czyt. dawajta wszyscy na bossa i zabijamy go zergiem w rushu!)

PS. Znaczna cześć bossów BRC ma podobny problem, ale to są chyba już bugi a nie celowe ułatwianie bossów przez Funcom? Żeby daleko nie szukać - ostatnie zabicia Chathy zupełnie nie powinny być liczone w progresie serwera. ;-)
Reply With Quote
Old 4th November 2009, 08:19     i-t-m is offline   #2
i-t-m
Demonologist Stygian

i-t-m's Avatar

Polish server Rothat PvE

Kiki w dzisiejszym patchu ma niby być naprawiona, choć od 1.05 zrobiła się jakaś taka miękka

Vistrixa oficjalnie zmiękczyli niestety, a szkoda, każdy boss progresowy powinien stanowić wyzwanie.

Co do Yaka, dawno nie byłem, nie wiem
Reply With Quote
Old 4th November 2009, 10:12     lyesmyth is offline   #3
lyesmyth
Conqueror Cimmerian

lyesmyth's Avatar

Circle of Nine

Polish server Rothat PvE

suchy a ty widziałeś jak młode gildie wyglądają? zapewniam CIę że dla nich to wyzwania. ja już robiłem kiki od lutego. raz w tygodniu nazbierało się teg otrochę. przez ten czas przybyło ludzi ubranych full t2, przybyło doświadczenia (tee.... a nekrusem to znamie to taki ten nooo fajny dpsujący skill nie hader?) to i się to robi szybko bezbolesni i łatwo.

Łatwiejsze systemowo są wg mnie tylko ciut :P
a jak jest jakis super łatwiejszy boss to z uwagi na bug.

jedyne co to ten smok jakiś taki faktycznie za łatwy ^^
Reply With Quote
Old 4th November 2009, 11:41     Sant is offline   #4
Sant
Demonologist Stygian

Sant's Avatar

Polanie

Polish server Two Eagles PvP

Czasami odnoszę wrażenie, że obecnie czyszczenie trashy w t1 jest bardziej skomplikowane niż ubicie samego bossa.

A szkoda, bo kiedyś idąc na rajd miało się świadomość, że trzeba będzie kilka razy zwipować, pomęczyć się trochę, tym bardziej była większa radość z ubicia bossa i itemków a teraz - całe T1 w 1,5 godziny, gdyby nie trasha to wszystko w pół godziny możnaby zrobić.

Last edited by Sant; 4th November 2009 at 11:45..
Reply With Quote
Old 4th November 2009, 12:09     Sarvite is offline   #5
Sarvite
Guardian Cimmerian

Qua Patet Orbis

Polish server Rothat PvE

i wszystko piszą to osoby które chodzą na rajdy T1 od dawna. Mają już kpl ubranek T1 a nawet T2...

Tymczasem w Conana gra wiele osób które od niedawna mają możliwość udziału w rajdzie. Wierzcie mi że dla nich nawet zabicie Kiliki jest kłopotliwe nie mówiąc już o Yacku który dla niedoświadczonych graczy może być wyzwaniem.
Reply With Quote
Old 4th November 2009, 12:35     i-t-m is offline   #6
i-t-m
Demonologist Stygian

i-t-m's Avatar

Polish server Rothat PvE

Dla nas też te bossy były swego czasu wyzwaniem. Nie chodzi o to, że coraz łatwiej nam je robić. Chodzi o to, że gwałtownie zmniejszył się poziom ich trudności. Nie powinno być tak, że 12 osób jest w stanie skutecznie przeprowadzić rajd, jakby nie byli ubrani
Reply With Quote
Old 4th November 2009, 12:37     suchy is offline   #7
suchy

suchy's Avatar

Bossy to bossy i powinny być TRUDNE albo BARDZO TRUDNE i stanowić wyzwanie.

Wczoraj zrobiliśmy rajd na całe T1 altami i postaciami poubieranymi w niepełne T1 czy niebieskie itemy (pewno kilka w T2 się znalazło, ale raczej na "zapchanie miejsca"). Więc to nie jest kwestia itemów. Bossy są śmiesznie proste i samo docieranie do nich (trashe na Kiki) potrafi sprawić więcej problemów (jak się robi po kilka packów naraz i zejdzie się kilku spellguardów to osoby nietrzeźwe i lekko afkujące padają)..

Bossy w BRC są trochę trudniejsze i faktycznie tutaj trzeba już być trochę ubranym aby coś potankować, ale widzę ogólnie też tendencję do ułatwiania tych bossów. Przykre.

Doświadczenie? Po co komu doświadczenie, skoro teraz prawie wszystkie bossy T1 robi się na hurra? W czym doświadczenie? We wklepywaniu combosów na DPS ze swojej postaci? Hader, nie rozśmieszaj mnie. ;-))) JEDYNE taktyki jakie są obecnie potrzebne na T1 to takie aby coś zrobić ze stunem od Vistrixa (fale można olewać bo te moby schodzą jakby były z papieru a i dmg niewiele zadają) oraz aby nie bić ogniem Yakhmara. Poza tym wolna amerykanka i jeśli wszyscy będą napieprzać tym co mają, to żadna taktyka wykraczająca poza lokacje 6/6 (taka taktyka, że tank tankuje, dps dpsuje a heal leczy ... SKOMPLIKOWANA SPRAWA) nie jest potrzebna. Może chociaż Kiki poprawią, że ołtarze znowu zaczną działać jak powinny (ale buga z zostawianiem 1 healera albo z wieszaniem wilków pewno i tak nie naprawią, bo po co ...).

Jestem i zawsze byłem proper podchodzenia do bossów i nie wykorzystywania bugów. Aczkolwiek wiem, że dzięki błędom w grze mniejsze gildie w 6-10 osób były w stanie zabijać bossy T1.
Reply With Quote
Old 4th November 2009, 12:42     Tagawa is offline   #8
Tagawa
Assassin Khitai

Tagawa's Avatar

CROM

Polish server Rothat PvE

To zobaczycie jak wprowadzą t3 jak znerfią bosy w BRC
Reply With Quote
Old 4th November 2009, 13:07     Peace is offline   #9
Peace
Priest of Mitra Aquilonian

Peace's Avatar

Black Steel

Polish server Two Eagles PvP

A to nie jest tak, że firma odpowiada po prostu na sytuację na serwerze?

Dla dużych gildii to już dawno nie jest wyzwanie i np. na Kiki mogą spokojnie chodzić mini-rajdy pod hasłem "after Tortage" Co swoją drogą też jest na swój sposób zabawne.

Ale przecież są też mniejsze gildie, które zwyczajnie nie zbiorą 24 80-tek, nawet w powiązaniu z jeszcze paroma małymi gildiami. Dla nich to wszystko nadal jest wyzwaniem, nawet w obecnej wersji.

No i pamiętajmy, że jak ktoś był gdzieś dziesiątki razy i ubija bossa zgodnie ze znaną już od dawna strategią, to patrzy na to inaczej niż ktoś, kto jakąś strategię stara się dopiero odkryć.

Osobiście nie uważam, żeby akurat bossy T1 musiały być teraz jakimś szczególnym wyzwaniem akurat dla ludzi, którzy byli na nich wiele razy. Bo żeby tak było, to musiałyby być ciągle wprowadzane dodatkowe utrudnienia. A one mają być cały czas tymi samymi, najprostszymi bossami T1.
Reply With Quote
Old 4th November 2009, 13:14     lyesmyth is offline   #10
lyesmyth
Conqueror Cimmerian

lyesmyth's Avatar

Circle of Nine

Polish server Rothat PvE

suchy kochanie true, ale to dlatego że kiki jest zbugowana
yakhamara jak wziołem 18nasu nowych graczy to ribłem godzine o vistrixe nie wspomne
i te moby nie sprawiąją tylko dlatewgo kłopoty że miałem trzaśnięcie.

pozatym wiesz kiedś taktyka tank tankuje a dps dpsuje nie szła ni cholery bo tanka kladł najdalej 10 cios a dps miał co drugi strzał odparcie
ja odparcie miewam teraz tylko na xibu (i to nagminnie :P) i wale z ochłodzenia po 8 kafli kiedy goły robie to za max 5 i to rzadko

jak mówisz że idziesz na t1 powiedz mi że idziesz innymi ludźmi niż ci którzy robią owe t1 od 9 miesiący i mają przynajmniej w połowie ubrane postacie.

btw na bossach łajpi się głownie dlatego że trzeba było siezgrać, na jacku się gineło bo nie schodziły addy. jak mam wzystkich casterów i tosów wyuczonych jak mają bić by splashem dostawały to mamy prawie 40 sekund na bicie jacka ^^

a jak znerfia brc to mnie szlagh cięzki trafi
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules